ایثار على علیه السلام
وابستگى انسان به متاع دنیا از خطرهاى بزرگ حرکت تکاملى وى مىباشد.جاذبه مال و منال و مقام،و آنچه متاع دنیا به حساب مىآید انسان را از مسیر خود باز مىدارد.وابستگى به دنیا پر خطرترین دام سر راه انسان است.بسیارى این خطر را احساس مىکنند.لیکن مهم چارهسازى این مشکل است که چگونه باید از دام این خطر رهید.
. نهاد دین که رهنمود انسان در ابعاد گوناگون است،در این عرصه هم ضمن شناخت و آگاهى دادن به واقعیتها،راه حل ارائه مىدهد.دین وابستگى انسان به مال و متاع دنیا را به عنوان یک واقعیت و بر اساس گرایش طبیعى انسان معرفى مىنماید.و براى رهانیدن انسان از این علاقهمندى تلاش مىنماید.و راه رهیدن این وابستگى بریدن از دنیا و انفاق عنوان مىنماید و به لحاظ شدت این وابستگى رهیدن از این خطر را آن چنان با اهمیت مىداند که جهاد با مال را در کنار جهاد با جان عنوان مىنماید: جاهدوا باموالکم و انفسکم (1) .هدیه کردن مال در راه خدا همانند هدیه کردن جان در راه خداست.
قرآن افزون بر رهنمود،الگوهایى نیز براى تاثیر گذارى بیشتر ارائه مىدهد.و زندگى برگزیدگان را در جلو دیدگان انسانها ترسیم مىنماید.آنان که از انفاق در راه خدا از هیچ تلاشى فروگذار نکردند. آنان که از بهترین امکانات خود در سختترین شرایط در راه خدا گذشتند و در رفتار آنها نه تنها انفاق بلکه فراتر از انفاق ایثار جلوهگر است.با بررسى چند نمونه از رفتار امام همام از خرمن فضایلش خوشه بر مىچینیم.
الف:فرزندان على و فاطمه(حسن و حسین)بیمار شدند.به آنها پیشنهاد شد براى بهبودى فرزندانشان نذر کنند.على علیه السلام و فاطمه علیها السلام و فضه در درگاه خدا نذر کردند هنگامى که بر فرزندانشان آفیتحاصل شد،سه روز روزه بگیرند.خداى سبحان نعمتسلامتى را نصیب آنان کرد.اینک آنان باید به نذر خود وفا کنند،لیکن چیزى در خانه على یافت نمىشود.على سه پیمانه جو براى فراهم آوردن نان قرض مىکند.سه روز روزه شروع مىشود.یک پیمانه آن روز اول آرد و فاطمه علیها السلام چند گرده نان براى افطار روز اول تهیه مىکند.هنگام افطار که فرا مىرسد مسکینى در خانه را مىکوبد همه نانها را به وى داده با آب خالص افطار مىکنند!روز دوم نیز همانند روز اول بخشى دیگر آرد را براى تهیه افطارى نان تهیه مىکنند،و هنگام افطار که فرا مىرسد یتیمى در خانه را مىزند.همانند روز اول همه نانها را به یتیم داده با آب خالص افطار مىنمایند.و براى روز سوم آماده مىشوند روزه بگیرند.در هنگام افطار روز سوم که همانند روزهاى پیش چند گرده نان تهیه مىشود،ناگهان اسیرىدر خانه على مىآید.و همانند شبهاى پیش گرده نانها نصیب وى مىشود.افطار هر سه روز روزه با آب خالص سپرى مىشود!رخسار اهل بیت از گرسنگى رنجور شده است.رسول الله صلى الله علیه و آله وارد خانه على و فاطمه شده،رخسار رنجور آنان را مشاهده مىکند سبب مىپرسد فاطمه براى پدر توضیح مىدهد.آنگاه ایثار على و فاطمه تجلى مىنماید و غذاى بهشتى نصیب خانواده عترت مىگردد.خداى سبحان ستایش از ایثار آنها بخشى از آیات سوره انسان را نازل مىنماید: (2) یوفون بالنذر و یخافون یوما کان شره مستطیرا و یطعمون الطعام على حبه مسکینا و یتیما و اسیرا . (3) «به نذر خود وفا مىکنند و از شر و عذاب فراگیر روز قیامت در هراسند.طعام را با این که خود نیاز دارند و محبوب آنهاست در راه خدا به مسکین و یتیم و اسیر اطعام مىنمایند».
ب:انفاق مال در راه خدا در صورتى تاثیر گذار است و باعث تزکیه نفس مىشود و انسان را از وابستگى نجات مىدهد که اولا انسان در انفاق خویش اخلاص داشته باشد ریا نکند،براى بدست آوردن خوشنودى خدا انفاق کند.دیگر این که از بهترین و پاکترین اموال شخصى خود انفاق کند. انفاق چیزهایى که به کار انسان نمىخورد یا افزون بر نیازهاى انسان است که در تمام این موارد محبوب انسان هم نخواهد بود،سازندگى و تاثیر مطلوب را نخواهد داشت: و انفقوا من طیبات ما کسبتم .(4) «از پاکترین و پاکیزهترین اموال خود انفاق کنید.»
على علیه السلام دو رکعت از نماز ظهرش را بجا آورده است.نیازمندى به وى خطاب نموده از او طلب کمک مىکند.على انگشتر قیمتى که هزار دینارارزش داشت و انگشتر مخصوص پادشاه حبشه بوده و از جانب نجاشى به رسول الله صلى الله علیه و آله هدیه شده بود و رسول الله صلى الله علیه و آله هم آن را به على هدیه نموده بود،از انگشتخویش بیرون آورده و در حال نماز به نیازمند مىدهد. (5)
قرآن از این انفاق ستایش مىکند: انما ولیکم الله و رسوله و الذین آمنوا الذین یقیمون الصلاة و یؤتون الزکاة و هم راکعون . (6) «رهبر شما مردم،خدا و پیامبرش و آن کسانىاند که به خدا ایمان دارند و نماز را به پا مىدارند و در هنگامى که در رکوع هستند زکات مىپردازند».
ج:شخص گرسنهاى به رسول الله صلى الله علیه و آله مراجعه نموده طعام مىطلبد.حضرت کسى را براى تهیه طعام به حجرههاى همسران خویش مىفرستد.آنها مىگویند چیزى جز آب در حجرهها پیدا نمىشود.رسول الله صلى الله علیه و آله خطاب به حاضرین مىفرماید چه کسى حاضر است این شخص را امشب مهمان کند.على علیه السلام داوطلب مىشود همراه مهمان به منزل مراجعه مىکند.از دختر رسول الله صلى الله علیه و آله مىپرسد چه چیز یافت مىشود. فاطمه علیها السلام جواب مىدهند تنها غذاى بچهها وجود دارد.على مىفرماید مهمان را بر کودکان خویش برمىگزینیم.کودکان با شکم گرسنه سر بر بالین مىنهند اما مهمان رسول الله صلى الله علیه و آله را پذیرایى مىنمایند.خداى سبحان از این ایثار على و فاطمه ستایش مىکند: (7) و یؤثرون على انفسهم و لو کان بهم خصاصة . (8) «با این که خود شدیدا نیازمند هستند دیگران را بر خود برمىگزینند.»این است ایثارعلى علیه السلام در راه خدا.
البته در این گونه موارد اسرارى وجود دارد که چه بسا براى همگان آشکارنباشد،که چگونه امام همام فرزندان تحت تکفل خویش را گرسنه مىخواباند و از قوت آنان مهمان پذیرایى مىنماید؟!آیا پیروان حضرت در این حد مکلف هستند؟شاید کسى از فقها به چنین تکلیفى فتوا ندهند.لیکن امام همام که محرم اسرار است،این چنین عمل مىکند.در هر صورت ایثار على کاملا بر پیروانش آشکار و شایسته الگوگیرى است.على از دست رنج و کار و تلاش خویش فراوان انفاق نمود.على در مزرعه بیل مىزد و نخلستان آباد مىکرد و از کد یمین و عرق جبین خویش هزاران بنده آزاد کرد: ان امیر المؤمنین علیه السلام اعتق الف مملوک من کده یده. (9)
على علیه السلام در تلاش سازندگى براى همگان الگو بود.قناتهاى فراوان جارى نمود و نخلستانهاى بسیارى در اطراف مدینه آباد و سر سبز نمود در عین حال که خود از زندگى در سطح بسیار پایین بر خوردار بود.چنین سازندگى و تلاش را انجام مىداد و به آن افتخار مىنمود.
على علیه السلام به گونهاى صحرا را آباد کرد و آبها جارى مىنمود که هیچ گونه وابستگى به مال و مزرعه و قنات خویش پیدا نمىکرد.وى قنات حفر کرد وقتى آب همانند گردن شتر به سوى آسمان فوران شد،فورا آن را وقف حجاج بیت الله الحرام و رهگذران نمود.امام صادق علیه السلام مىفرماید: رسول الله صلى الله علیه و آله زمینى را تقسیم نمود بخشى از این سهم على شد.در میان آن چشمه حفر نمود آب همانند گردن شتر جارى شد.فرمود بشارت بدهید به ورثه که این صدقه خالص در راه حجاج بیت الله الحرام و رهگذران:و بشر الوارث هى صدقة بتة بتلاء فی جیجبیت الله و عابر سبیل الله. (10)
انفاق و ایثار امامان از بهترین اموال خویش و در سختترین شرایطنیازمندى صورت مىگرفت.این چنین است آنان الگوى زندگى و تلاش در سازندگى براى همگان هستند.آنان با این ارزشها دلها را شیفته خود و چشمها را خیره هنرهاى خویش نمودهاند و وحى الهى و سروش آسمانى از سیره، انفاق و ایثار آنان،این چنین ستایش مىنماید.
پىنوشتها:
1.توبه،41.
2.نور الثقلین،ج 5،ص 470.
3.انسان،8
4.بقره،267.
5.نور الثقلین،ج 1،ص 643.
6.مائده،55.
7.بحار،ج 41،ص 34.
8.حشر،9.
9.فروع کافى،ج 5،ص 74.
10.بحار،ج 41،ص 40.
امام على(ع) الگوى زندگى صفحه 49
حبیب الله احمدى
[ چهارشنبه 91/5/18 ] [ 3:4 صبح ] [ جلال ]